...Wanhan ajan mustikkapiirakkaa... Eila -täti teki tätä ihanaa maailman parasta mustikkapiirakkaa aina marja-aikaan kesämökillä, kun olimme lapsia. |
Wanhan ajan mustikkapiirakka
(uunipellillinen)
Pohjaan ja ristikkoon:
2½ dl maitoa
25 g hiivaa
½ tl suolaa
3/4 dl sokeria
2 tl kardemummaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
75 g voita
Mustikkatäyte:
1½ l mustikoita
2dl sokeria
3 rkl perunajauhoja
Voiteluun:
munaa
Ohje:
Pohjaan valmistetaan pullataikina, eli...
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva.
- Lisää joukkoon kardemumma, sokeri, suola ja osa jauhoista ja vaivaa taikinaa jonkin aikaa.
- Lisää loput jauhoista ja pehmeä voi ja alusta taikina tasaiseksi.
- Ota taikinasta 3/4 ja kauli se jauhoja apuna käyttäen leivinpaperin päälle. Laita liinan alle kohoamaan.
- Laita uuni 200 asteeseen.
- Sekoita täytteen aineet keskenään. Survo osa mustikoista, jotta perunajauhot voivat hoitaa tehtävänsä!
- Kauli loput taikinasta ½ cm paksuksi levyksi ja leikkaa se n. 1½ cm levyisiksi suikaleiksi ja voitele samantien ne kananmunalla.
- Voitele pohjalevyn reunat kananmunalla tässä vaiheessa.
- Lisää marjaseos kohonneelle pohjalevylle ja asettele voidelluista suikaleista ristikko koko komeuden päälle.
- Laita uuniin ja kyttää, milloin piirakka on valmista. Leikkaa vasta jäähtyneenä, jos maltat.
Paista: 200asteessa noin 25 min. |
...jo viisi ämpärillistä mustikoita tänä vuonna... |
Leikkaa vasta jäähtyneenä, jos maltat. Nauti hyvässä seurassa tai yksinäs maidon tai kahvin kera. - mustikka - |