Enkeli ennen paistamista |
Kuvan enkelin korkeus n. 20 cm
Tarvikkeet kahteen enkeliin:
11 dl vehnäjauhoja
4 dl ruokasuolaa
4 dl kuumaa vettä
3 rkl glyseriiniä (apteekista)
***
tukevaa kartonkia
aluminifoliota
ohuita puutikkuja
haarukka
veitsi
valkosipulinpuristin
pensseli
taikinapyörä tms. kuviointia varten
nitoja
väritöntä lakkaa
OHJE:
Alkuvalmistelut
Leikkaa paperista enkelille siivet ympyrästä, jonka halkaisija on 10 cm.
Piirrä kaava paperista myös enkelin mekolle.
Puoliympyrä, jonka säde on 14cm ja halkaisija 28cm.
Lisäksi tarvitset tukevasta kartongista tai pahvista
yllä olevan kuvan mukaisen tukipilarin enkelin paistamista varten.
Nido kartonki kaartioksi.
Päällystä kaartio 3-4 foliokerroksella.
Työnnä kaartion keskelle puutikku päätä varten.
Tasoita lopuksi foliokerrokset sileiksi.
***
Taikinan valmistaminen:
11 dl vehnäjauhoja
4 dl ruokasuolaa
4 dl kuumaa vettä
3 rkl glyseriiniä (apteekista)
- Sekoita suola ja kuuma vesi hyvin, lisää joukkoon glyseriini ja jauhot. Alusta taikina hyvin.
- Jos taikina tuntuu liian kovalta, lisää hiukan vettä; jos se taas tuntuu liian löysältä, lisää jauhoja.
***
- Kaaviloi puolet taikinasta jauhotetulla alustalla noin 1 cm:n paksuiseksi levyksi. Leikkaa siitä esim. pizzaleikkurilla tai veitsellä enkelin mekko ja siivet.
- Laita siivet leivinpaperilla varustetulle pellille ja koristele siivet haluamallasi tavalla.
- Paista uunissa n. 150-175 asteessa, kunnes ovat vaaleanruskeita ja kiinteän tuntuiset (minun uunissa olivat reilut ½ tuntia).
- Ota pois uunista ja anna jäähtyä.
- Kun siivet ovat uunissa, voit jatkaa enkelin valmistamista.
- Päällystä foliokaartio taikataikinalla. Voit käyttää saumaamiseen vettä. Muista tasoittaa pinta.
- Kaavioidusta taikinasta on leivottava vielä kädet, pää, kaulus ja nenä, huulet ja hiukset.
- Ota taikinasta pala ja pyöritä siitä yhteen enkeliin n. 20 cm:n pituinen pötkö. Tee molempiin päihin aukot kämmeniä varten.
- Pyöritä tanko kaulusta varten. Voit koristella sen haluamallasi tavalla.
- Liimaa se vedellä vartaloon.
- Liimaa valmiit siivet vartaloon vettä apuna käyttäen.
- Pyörittele taikinasta mandariinin kokoinenpallo päätä varten.
- Muotoile siihen suu,silmät ja nenä haluamallasi tavalla.
- Aseta pää vartaloon, siten, että puutikku menee pään sisään.
- Tee taikinasta hiukset. Voit käyttää valkosipulinpuristinta apuna.
- Liimaa hiukset päähän vedellä.
- Jos siipien kärjet ovat jo ruskeat suojaa niitä paiston ajan foliolla
- Laita uuninpellille seisomaan.
- Laita pelti uunin alaosaan
- Paista kiinteiksi vielä 150-175 asteessa n. 1½ - 2 tuntia, paistoaika riippuu uunin tehosta ja lämmöstä.
PAISTAMISEN JÄLKEEN:
- Enkelin sisällä oleva kaartio folioineen irroitetaan varovasti.
- Puutikku saa jäädä enkeliin, sitä voi myöhemmin leikata lyhyemmäksi.
- Jos enkelin vartalo on sisältä vielä kostea, voit paistaa sitä selinmakuulla vielä 15-20 min.
Hyvin jäähtyneen enkelin voi lakata esim. spraylakalla.
Olen kyllä lakannut niitä vesiliukoisella lakalla maalisutia apuna käyttäen ja hyvä siitä tuli.
Valmiin enkelin kuvat tulossa myöhemmin!
-mustikka-