keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Rättänä


Karjalaisten kehittämä superfood-jälkkäri Rättänä eli Mustikkakukko on taivaallinen herkku ja vielä lisäksi helppo valmistaa.
Sitä voi nauttia sellaisenaan tai esim. vaniljajäätelön kanssa.



Minun Rättänä:

Taikina:

n. 130g voita
1/2 dl sokeria
n. 2dl karkeita täysjyväruisjauhoja
n. 1/2 dl ohra- tai vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:

alle litra mustikoita
1-2 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja


Laita uuni 200 °C lämpiämään. 



Rättänän valmistus on helppoa:

  1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään. 
  2. Lisää seokseen kaikki keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Laita hetkeksi jääkaappiin.
  3. Voitele piirakkavuoka ja ota reilu puolet taikinasta ja levita se vuoan pohjalle ja reunoille, jauhoja apuna käyttäen.
  4. Valmista täyte sekoittamalla täyteen ainekset sekaisin. Kaada seos vuoan pohjalle. 
  5. Loppu taikina kaulitaan leivinpaperin päällä jauhoja apuna käyttäen. Lisätään taikinakansi Rättänän päälle. 
  6. Laita uuniin 200°C n. 30-50 min. keskitasolle paistumaan. 


Nautitaan jäätelön tai hyvän kylmän vaniljakastikkeen kanssa kuumana.









13 kommenttia:

  1. Rättänä on IHANAA, Kiva kun toit senesille.

    VastaaPoista
  2. Ooh, olen saanut maistaa ystäväni tekemää rättänää- ja se on ihan mielettömän hyvää!!!

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa ihanalta. Taidanpa vapaapäivän kunniaksi leipasta ohjeellasi rättänän.

    VastaaPoista
  4. Kiitos ihanan herkun muistutuksesta!
    Makoisaa uutta vuotta.

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommenteistanne ;)

    Luulin, että tämä on unohdettu HERKKU.
    Laitathan kommenttia, jos sinäkin olet päässyt maistamaan tai jopa valmistanut Rättänää.
    Minkä kera Sinä sitä nautit?

    VastaaPoista
  6. Näyttää ja kuulostaa herkulliselta :)

    Kiva kun eksyit minun blogiini ja kiitos ♥ kommentista !

    VastaaPoista
  7. No jäätelö käy tosi hyvin tai vaniljakastike tai kermavaahto!!!
    Mulla on äidin perintönä mm Savolainen keittokirja, josta löytyy ihania perinneruoka/leipomusohjeita.

    ps huomaathan muutoksen blogini osoitteessa...

    VastaaPoista
  8. Kiitti taas kommenteistanne!

    Margsan: laitoin uuden osoitteesi talteen, kiitos kun kerroit ;) Äidilläni on varmaan kaikki karjalaisten perinneruoka oppaat. Lapsena minua hirvitti katsoa erästä kirjaa, kun sen sivulla oli uunivuoassa pelkkiä kalanpäitä, niillä lahnoilla oli kaikilla suut kattoa kohti avoinna. Minä itkin, että kyllä kaloihin on sattunut, kun ne on katkaistu. Pula-aikana sekin ruoka on ollut varmaan suurta herkkua.

    Tässä kaikille muutama blogivinkki, käväiskääpä kurkistelemassa, mitä kivaa näistä löytyy:

    http://harmaakuukkeli.blogspot.fi

    http://vaarikutoo.blogspot.fi

    ja kurkatkaapa Annelin blogin kuvaa, viutsi miten hieno!

    http://annelinkasityot.blogspot.fi



    VastaaPoista
  9. Nyt täytyy vissiin alkaa leipoa..
    En ole kuullutkaan tuollaisesta herkusta..

    VastaaPoista
  10. Mustikkakukko on äitini herkku myös ja hän siitä usein puhuu. Itse en ole vielä kokeillut, mutta tämä ohje täytyy taltioida kokeiltavaksi. Kiitos!

    VastaaPoista
  11. AAAAAH NAM! Minäkään en ole ikinä kuullut, mutta kuulostaa ja näyttää ihanalta! Voi, miten mun herkkulakon nyt käy. Onneksi mustikat ovat terveellisiä.... ;-D

    VastaaPoista
  12. Heippa taas!
    Sokerin määrän voi kontroloida itse ja kokeilla, vaikka sitä steviaa. Enkä usko, että Rättänän pohjakaan panee pahakseen, jos sen sokerimäärästä nipistää vähän pois.

    VastaaPoista
  13. Tulipa bloggauksesi mustikkakukosta osuvana hetkenä - samantien tuli sellainen pyöräytettyä herkuteltavaksi :) Hyvää alkanutta vuotta!

    VastaaPoista


Sinipellavainen kiittää kommentistasi jo etukäteen.