keskiviikko 22. joulukuuta 2021

Mustikkasaaristolaiset Vol. 2






Viime kesänä heinäkuussa törmäsimme Puumalassa Saimaan saariston mustikkametsässä karhuun. 
Aloin kehitellä tätä reseptiä noista keräämistämme mustikoista työnimellä "karhumetsän saaristolaisleipää". 

Leivästä tuli ihanaa!



Tarvikkeet

0,5 l pakastemustikoita
1l mustikkamehua ( tai appelsiinimehua)
2 hiivaa 
1 rkl (meri)suolaa
3,5 dl tummaa siirappia
4 dl olutmaltaita
4 dl ruisjauhoja
4 dl vehnä- tai kauraleseitä
n. 10-12 dl hiivaleipäjauhoja




1) Kuumenna appelsiinimehu, mutta älä keitä. 
    Lisää pakastemustikat sekaan ja soseuta.

2) Lisää joukkoon siirappi ja suola.

3) Lisää siis hiivat vasta kädenlämpöiseen liuokseen. 
    Sekoita taikinaa vispillä niin, että hiivat ovat sulaneet taikinaan.

4) Lisää olutmaltaat, leseet, ruis- ja hiivaleipäjauho taikinaan ja              sekoita. 

Taikinan pitää olla löysää. Lisää tarvittaessa vettä.


5) Peitä kulho kelmulla ja liinalla. Laita se kohoamaan 1,5 tunniksi!




Taikina nousee kohottamisen aikana, joten varaa iso kulho taikinan tekemistä varten. Minulla on 5 litran kulho.

6) Jaa taikina kahteen tai kolmeen vuokaan (vuokien koosta riippuen)ja laita 175 asteiseen uuniin paistumaan ensin tunniksi. Kokonaispaistoaika on 1,5 tuntia.

7) Valmista tällä välin mustikkasiirappi. Voi keittää tämän myös ihan ensimmäiseksi.

Tarvikkeet:

3dl pakastemustikoita
2 dl siirappia 
4 dl vettä kiehumaan

8) Keitä seosta ja soseuta seos lopuksi ja sihtaa siirappi eroon. Tällä mustikkasiirapilla voidellaan leipien pinta, kun ne ovat paistuneet tunnin. 



9) Tämän jälkeen paistamista jatketaan n 20 min. Voit tuossa välillä vielä voidella leivät toistamineen.

Ota leivät uunista ja anna jäähtyä, jos maltat!




Säilytä mustikkasaaristolaisleipä kylmässä!





4 kommenttia:

KristiinaS kirjoitti...

Tuo on varmasti hyvää, ehkä en malttaisi odottaa jäähtymistä. Jos karhua et olisi maininnut niin ehkä ei olisi tullut mieleen, että taikina muistuttaa kovasti karhunläjää;)
Hyvää joulunaikaa Sinulle.

Tarja K/Ruusu-unelmia ja villasukkia kirjoitti...

Tuo mustikkainen karhumetsän saaristolaisleipä on varmasti tosi hyvää <3 Hyvää joulua <3

Suvi K. kirjoitti...

On varmaankin maistuvaista leipää, todella herkullisen näköistä :)

Sinipellavainen kirjoitti...

Hei, Kristiina, Tarja ja Suvi!
kiitokset kommenteistanne.
Kristiina. Todellakin näyttää, en ajatellutkaan. Maku on älyttömän hyvä!
Tarja ja Suvi, on niin hyvää, että menee kahvikakusta mun mielestä.