Sivut

keskiviikko 17. helmikuuta 2021

ARABIAN vaakunakupit

Nämä keräilijän unelmat, saapuivat eilen ja ihmettelevät pöydällä vielä, mihin asettuisivat. Kun joka paikka tahtoo olla jo täynnä kaikkea kivaa.

Nämä vaakunakupit ovat melko erikoisia. Kolme näistä on varustettu Karjalan vaakunalla. lopuista kolmesta yksi on varustettu  Uudenmaan vaakunalla ja kaksi mokkakuppia Kanta-Hämeen vaakunoilla. 
ARABIA:n kruunuleimat löytyy kaikista osista.
Onko sinulla tietoa, mistä nämä kupit ovat lähtöisin? Siis onko näitä ollut avoimessa myynnissä vai ovatko olleet kenties vaikkapa edustuskuppeja?Karjalan vaakuna

"Karjalan vaakunan punaisessa kentässä on kultainen kruunu ja sen alapuolella kaksi esiin työntyvää, toisiaan vastaan iskevää käsivartta, joista vasen, haarniskoitu pitelee miekkaa ja oikea, rengaspanssarin peittämä paljaassa kädessä käyrää sapelia; kaikki hopeaa; paitsi aseiden kahvat ja haarniskan liitosvanteet kultaa.
 
Karjalan vaakuna tunnetaan vuodelta 1562, jolloin Suomen maakunnat saivat oman tunnuksen. Karjalan vaakunan kaksi käsivartta ilmensivät Karjalan rajamaakunta-asemaa. Vaakunasta tehtyjen selitysten mukaan kruunu kuvaa Karjalaa, josta länsi ja itä kiistelevät. Vastakkain olevat miekka ja sapeli kuvaavat länttä ja itää, kahta eri kulttuuripiiriä, joiden vaikutusalueella Karjala sijaitsee.
 
Karjalan vaakunasta tuli Pohjois-Karjalan maakuntavaakuna toisen maailman sodan jälkeen. Karjalan vaakuna on myös osana Etelä-Karjalan maakunnan vaakunaa."
Kuvassa näkyvät ilmeisesti 60-luvulla valmistetut sterlinghopeiset kullatut mokkalusikat (emaloidut koristeosat). Ne ovat leimojen perusteellakin Georg Jensenin tuotantoa. Minulle ne on tullut Sipoossa olleesta huutokaupasta 80-luvun loppupuolella.


Värillisten vaakunakoristeiden design: Olga Osolin 1950.


Kupin design:  Greta Lisa Jäderholm-Snellman vuonna1929.

LISÄTIETOA VAAKUNAKUPEISTA

Wsoy:n Helena Leppäsen & Katri Lehtolan kirjan Arabian kahvikupit 1916 -2016 mukaan: "Erityisen arvokkaan kokonaisuuden muodostavat Arabian vaakunakupit. Sarjaan kuuluvat sekä Suomen vaakunalla että kaikkien maakuntien vaakunoilla koristellut mokkakupit. Kokonaisuutta on myyty kuuden ja 12 kupin sarjoina kauniisti valmistetuissa lahjapakkauksissa. Kuppeja on vuoinut ostaa myös yksittäin. vaakunakoristeiset kupit ovat olleet tuotannossa vuosina 1953-1969. Mokkakupin malli on OC ja sen on suunnitellut Greta Lisa Jäderholm-Snellman vuonna1929. Värilliset vaakunakoristeet ovat Olga Osolin suunnittelemia ja vuodelta 1950. Kupit ovat valkoisia, sisältä kullattuja ja myös kupin korvassa ja lautasen reunassa on kultaus."

Lopuksi haluan kiittää Pipsaa kuppien perille saattamisesta. Nämä ovat ihanat. 
Nyt vaan opettelemaan Mokkakahveen keittoa. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sinipellavainen kiittää kommentistasi jo etukäteen!