sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Kirjominen


Kirjonta on mukava ja todella monipuolinen työtapa, jota voi tehdä melkein missä vain. Useimmat kirjontapistot ovat helppoja ja niitä voi soveltaa erilaisten kuvioiden toteuttamiseen.

Mustikkametsä

Sudenkorento


Kirjoa voi lähes minkälaiselle kankaalle tahansa. Muistan siskoni nuorena kirjoneen sarjakuvien hahmoja farkkuhameeseen. 

Miten olisi esimerkiksi Kiroileva siili housunlahkeessa tai hameenhelmassa? Kirjomalla voi myös tuunata vanhan vaatteen uuteen käyttöön.TARVIKKEET

Kirjontatöissä käytettäviä lankoja:

 Muliinilangat


ovat upean kiillon omaavia säikeellisiä puuvillalankoja. Niissä on löysä kierre, joten lankojen säikeet ovat helppoja erottaa toisistaan. Yleensä käytetään kaksi tai kolme säikeistä lankaa.

Helmilangat

Kiiltävä lanka, mutta tiukempi kierre kuin muliinilangoissa. Lankaa  ei kuulu jakaa säikeisiin. (Muistathan: kerältä tuleva langanpää edeltä neulaan!)PellavalangatVillalangat


Kuvissa Vuorelman Satakieli lankaa (100% villaa).  


 Tämän langan voi jakaa kahteen säikeeseen.Neulat:

kuvan lähde

Neulat ovat isosilmäisiä ja ne ovat joko teräviä tai tylppiä.


Kirjontakehykset
Pyöreät kirjontakehykset pingoittavat kankaan tasaiseksi ja helpottaa kirjomista.


Kirjontakehyksen käyttö
Aseta kangas sisemmän kehysrenkaan päälle. Säädä ulompi kehysrengas säätöruuvista niin suureksi, että se mahtuu pienemmän päälle (kangas jää kehysten väliin). 

Huolehdithan, myös että kangas on pingoittimessa lankasuorassa. Kiristä lopuksi säätöruuvista.


5 kommenttia:

 1. Voi, olen ihan unohtanut koko kirjonnan - nuorempana sentään jonkin verran sitäkin harrastin. Tuo mustikkametsä on ihana - todella kauniit värit ja malli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Luulen, että aika moni aikuinen on nuorempana kirjonut jotain. Kuinkahan moni nuori nykyään on opetellut kirjomaan?

   Poista
 2. Samoissa aatoksissa edellisen kanssa, pitäsköhän taas aloitella kirjomaan.
  Mustikkametsä ,pala kesää talvella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kunpa saisi mustikkametsän tuoksun näihin kuviin mukaan.

   Poista
 3. Kirjominen on ihanaa ja rentouttavaa! Minulla on nyt iso musta villakangas Viron tuliaisina. Keksisi vain minkä tuhansista kivoista päässä pyörivistä malleista ensiksi toteuttaisin: mandala, elämänpuu Yggdrasil, Muhun kirjontaa, arkaaisia virolaisia kuvioita...?

  VastaaPoista

Sinipellavainen kiittää kommentistasi jo etukäteen!