maanantai 9. heinäkuuta 2012

Hirsimökki -tekniikka

Unelmien tilkkupeitto valmistuu Hirsimökki -tekniikalla. 
 Valitse tilkkupeiton kankaiksi ainoastaan 100% puuvillakankaita. Tätä tekniikkaa varten kankaita valittaessa on valittava pohjaväriltään ainoastaan kahden värisiä kankaita. Tähän peittoon olen valinnut luonnonvalkoisia ja sinisiä pohjakankaita.


Teko-ohje:

 "Pohjatilkut":
Alla olevan kuvasarjan kuviin on piirretty iso neliö kuvaamaan pohjakangasta, johon tilkkukankaat ommellaan kiinni.
Kankaan on oltava 100% puuvillaa, vaikka lakanakangasta (vanhat lakanatkin käyvät). Uudet kankaat on kutistettava ennen ompelua. Pohjakankaan värin pitää olla sellainen, että se ei näy tilkkukankaiden läpi työn oikealta puolelta. Pohjatilkut revitään neliöiksi, niiden koot minun työssäni oli 40 cm X 40 cm. Muista lisätä saumanvarat!

"Tilkkukangas kaitaleet":
Tilkkukankaat leikataan langansuuntaisesti tai revitään kaitaleiksi. Kaitaleiden leveyden päättää jokainen itse. Mitä leveämpi kaitale, sitä nopeammin blokki valmistuu.

"Tilkkujen värit ja ompelujärjestys":
Hirsimökki -tekniikassa käytetään pohjavärinä kahta värisävyä, esim sinistä ja valkoista. Nimitetään niitä vaikka kirjaimilla a ja b. Keskusneliön alin kangas on väriä a ja päälläimmäinen väriä b. Keskusneliön jälkeen ommellaan kaksi a:ta ja kaksi b:tä koko matkan, eli a, a ,b ,b ,a ,a ,b ,b ,a ,a ,b ,b ....

KUVASARJA:

KUVA 1:
Silitä pohjaneliöön katkoviivoilla merkityt taitokset.
Leikkaa tilkkukangaskaitaleista kaksi neliötä (molemmat erivärisiä pohjaväriltään). Aseta neliöt kankaan oikeat puolet vastakkain pohjakankaan keskelle. Keskikohta on helppo huomata pohjakankaaseen silitettyjen taitteiden ansiosta.
Ompele paininjalan etäisyydeltä tilkkujen oikeasta reunasta. Jatka ompelemista 1,5 cm pohjakankaaseen. Ompelukoneen neula jää kankaaseen, mutta paininjalka nostetaan ylös.

KUVA 2:

Käännä pohjakangasta myötäpäivään nuolen suuntaan (kts. kuva 2), neulan ollessa koko ajan kankaassa.
Käännä päällimmäisenä oleva tilkku oikein päin. Avaa sauma auki painamalla sitä sormellasi.


KUVA 3:
Käännä pohjakangasta taas myötäpäivään niin, että se on kulmittain itseesi nähden (kts. nuolen suunta kuvassa 3). Aseta uusi kangaskaitale oikea puoli työtä vasten, mittaa ja leikkaa se sopivan pituiseksi.. Laske paininjalka alas. Ompele tilkkujen kulman yli, jätä koneen neula taas kankaaseen, mutta paininjalka nostetaan taas ylös.

KUVA 4:
Käännä pohjakangasta taas myötäpäivään (kts. nuolen suunta kuvassa 4). Laske paininjalka alas ja leikkaa kaitale allaolevan kaitaletilkun pituiseksi (Huom: kuva 4 sakset!).

 KUVA 5:
 Ompele taas paininjalan etäisyydeltä reunasta.
 Jatka ompelemista 1,5 cm pohjakankaaseen, kuten kuvassa 1, josta ohe alkaa toistua.

KUVA 6:

Valmiin blokin ompelujäljet.


Isot tilkut eli blokit olen yhdistänyt peitoksi. Ladonta tapoja on useita erilaisia.

Tällä ohjeella saa myös kauniita patalappuja pienellä vaivalla pienistäkin tilkuista.  
 -Blueberry-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sinipellavainen kiittää kommentistasi jo etukäteen!