Blogilla lukijoita ympäri maailmaa

Free counters!

tiistai 1. toukokuuta 2012

Pitsimunien viimeistely

Tein pääsiäiseksi FIMO-massasta Kukkapitsi-munia. Munan kuoret eivät suostuneet irtoamaan veitsenkärjen ja neulan avulla kukkien takaa, joten oli pakko ottaa toisenlaiset keinot käyttöön.


Kananmunankuoren poistaminen Fimo-munien sisältä kemiallisen reaktion avulla:

Laita munat asitiaan  ja kaada niiden päälle etikkaa niin paljon, että ne peittyvät kokonaan.Kananmunan kuori ja etikka alkavat reagoida välittömästi. Etikassa on nähtävissä kuplia.Kupliminen kiihtyy!


Pinnalle muodostuu reaktiotuotteita.
Munankuori hajoaa ja liukenee pois Fimo-munan sisältä. Anna munien olla etikassa niin kauan, että munankuoret ovat kokonaan liuonneet pois. Liukeneminen kestää useita tunteja.


Huuhtele Fimo-munat lopuksi.-mustikka-


2 kommenttia:

  1. Ohoh! Mistä tiesit että munankuori reagoi, muttei massa? Mihis muuhun etikkaa voisi käyttää vastaavasti? Ei taida etikettien liima liuota siihen - sekin on ongelmallista?

    VastaaPoista
  2. Olen opiskellut sen verran kemiaa, että tiesin munankuoren liukenevan etikkaan. Fimo taas on paistettuna kova kemilaainen massa, joka ei liukene etikalla.

    Etikettien poistaminen on todella ongelmallista. Varsinkin niiden, jotka eivät liukene veteen. Jos tuote kestää asetonia, voi sitä kokeilla tarran liiman poistamiseen. Ensin on kitenkin etiketin pinta revittävä pois tai ainakin rikki, että asetoni pääsee liuottamaan liimaa pois.
    Jos joku tietää parempia etikettien poistomenetelmiä, laitathan kommenttia.

    VastaaPoista


Sinipellavainen kiittää kommentistasi jo etukäteen.