keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Messingin ja kuparin puhdistaminen

Kiilloita kuparit ja messingit Sinipellavaisen tapaan...



Wanha todella hyvä tapa messingin ja kuparin kiilloittamiseen.



Messingin ja kuparin puhdistusaine

½ dl suolaa
½ dl (karkeita) vehnajauhoja
muutama rkl  väkiviinaetikkaa
n. ½ dl kuumaa vettä



Ohje:
Liota suola kiehuvaan veteen ja lisää vehnäjauhot ja etikka. Sekoita huolellisesti!
(Lisää vettä tai vehnäjauhoja niin että seoksesta tulee tahnamainen.)
***
Hiero tahna messingin pintaan ja anna vaikuttaa. 
***
Hankaa pintaa kevyesti joko todella pehmeällä harjalla tai kangaspalalla.


Huuhdo puhtaaksi samalla hangaten.
Kuivaa ja kiiloita pehmeällä kankaalla.


En ehtinyt kunnolla massaa levittämään, kun pannun pinta alkoi kiiltämään.

Laitathan viestiä, jos käytit tätä reseptiä, miten tämä massa toimii.
Kiitos :)
Kuvassa pannu ennen käsittelyä. Pidin massaa pannun pinnalla n. 5 min.

Sinipellavainen



17 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiva juttu. laitathan kommenttia, kuinka puhdistusmenetelmä toimi sinun tavaroihisi.

      Poista
  2. Tämä ohje kyllä toimii. Kaapista löytyy ainekset. Mietin vain, että miksi on karkea vehnäjauho? Käytin normi puolikarkeaa ja tulos oli hyvä. Saan 50 -luvulta olevan kattokruunun kiiltämään!

    VastaaPoista
  3. Hei!
    Kiva juttu, että kerroit. Muutan tiedon reseptini.

    VastaaPoista
  4. Aion kokeilla tätä nyt liesituulettimen kupuun joka on kuparia..odotan jännityksellä...

    VastaaPoista
  5. Kokeilin tätä kupariseen pataan ja toimi loistavasti. Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Minä olen jo vuosia käyttänyt tätä vanhojen kuparipannujen puhdistamiseen.

      Poista
  6. Voiko käyttää omenaviinietikkaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kokeillut. Kuvittelisin, että kyllä voi.

      Poista
  7. Kokeiltu on ja hyväksi havaittu :)
    Levitin tahnan messinkisen kristallikruunun kuppiosan päälle ja annoin olla reilun 5 min. Tulos ei ollut vielä tarpeeksi hyvä, joten toistin käsittelyn samalla tahnalla, jonka sai hyvin käärittyä irti pinnasta ja siirrettyä toiseen paikkaan. Kostutin sitä hiukan välissä kuumalla vedellä. Sen jälkeen ei paljon tarvinnut hangata ja messinki alkoi kiiltämään. Mietin olisiko tahnan voinut jopa säästää seuraavaan kertaan vai perustuuko teho siihen lämpöön.

    Kiitos kuitenkin vinkistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistä. Luulisin, että tahnan voi käyttää uudelleen. Sitähän voisi kokeilla lämmittää mikroaaltouunissa ja lorauttaisi sel jälkeen etikkaa vähän sekaan :)
      Tässä puhdistusmenetelmässä on se etu, että se on luonnonmukaisista aineista valmistettu ja edullinen.

      Poista
  8. Kiitos vinkistä! Nyt uunin eduspellit kiiltää.

    VastaaPoista
  9. Aivan käsittämätön tulos... ennenkö ehti ees alotaa! Kiitos ohjeesta! :)

    VastaaPoista
  10. Luulisin että kuumaa vettä käytetään siksi että muuten noin isoa määrää suolaa ei saa liukenemaan noin pieneen määrään vettä. Kiitos ohjeista, aion kokeilla koruihin tätä.

    VastaaPoista
  11. Seos sinänsä toimii heti ja moitteettomasti, mutta määrä kannattaa suhteuttaa puhdistettavan alueen kokoon. Puhdistin takan eduspellin ensin kaksinkertaisella annoksella, mutta huomasin sen työlääksi ja täysin riittämättömäksi ja tein seuraavana päivänä vielä nelinkertaisen annoksen ja uusin käsittelyn. Huuva olisi vielä, mutta sitä en edes aio ruveta taikinoimaan, kirkas eduspelti saa riittää.

    VastaaPoista
  12. Muutamia auton kupariosia ja hapettuneita johtoja olen putsannut laittamalla kupariosat 10 minuutiksi liuokseen jossa on etikkaa ja suolaa. Prosessi lievästi syövyttää hapettuneen (likaisen) kuparin ja alta paljastuu uusi kerros kuparia. Kannatta pestä kupariosat käsittelyn jälkeen runsaalla vedellä ja mieluiten vielä kuumaan veteen sekoitetulla ruokasoodalla joka pysäyttää syövyttävän vaikutuksen joka etikalla ja suolalla on yhdessä kupariin.

    VastaaPoista
  13. Kokeilin messinkilautaseen, täytyy uusia , lautanen niin pinttynyt. Vehnäjauhojakaan ei ollut, kokeilin neljän viljan hiutaleilla.

    VastaaPoista


Sinipellavainen kiittää kommentistasi jo etukäteen.