maanantai 22. helmikuuta 2021

Rip Rap, kässäihmiset! Nyt osallistumaan tohtoreiden kyselytutkimukseen


Sain kasvatustieteen tohtorilta viestin, jossa pyydettiin minua vastaamaan kasvatustieteen tohtoreiden kyselytutukimukseen. Kävin vastaamassa kyselyyn. Kysely on tarkoitettu kaikille kässäntekijöille, joten vastaathan siihen täällä :  https://link.webropolsurveys.com/S/3E7D6087B575421F 

Voit halutessasi jakaa tämän sivun linkkiä:


Kyselyaika on 21.2.-31.3.2021. 


Mukavaa ja toivottavasti aurinkoista kevään jatkoa!


sunnuntai 21. helmikuuta 2021

Koko Suomi neuloo ja Kimalteleva metsä                   
     Kuvassa malli: "Kimalteleva metsä "- Glitrende skog - Glittering forest  Linkitetyn kuvan lähde 
Design: Cecilie Kaurin and Linn Bryhn Jacobsenin

Maailmanlaajuinen koronapandemia toi uusia tuulia tullessaaan, osa niistä on ollut  negatiivisia ja osa onneksi positiivisia. Neuloosia, joka Suomessa tällä hetkellä villitsee, voisi todella kutsua "Koko Suomi neuloo" -ilmiöksi ja ehdottomasti positiiviseksi sellaiseksi. Facebookin Islantilaisneuleita-ryhmässä se viimeistään tulee lukijalle selväksi.

Kaivelin taas verkon kätköistä uuden neuleihanuuden. Näitä malleja katsellessa tulee valinnan vaikeus! Jokainen varmasti löytää omansa ja toki voi suunnitella ihan omansa. Tämä malli löytyi Ravelry:stä. Ravelry:stä hieman lisää seuraavan kuvan jälkeen.

                                   "Kimalteleva metsä"  Linkitetyn kuvan lähde

Mallin voi ostaa RavelrystäKimalteleva metsä (suom.)

 R A V E L R YRAVELRY on ilmainen verkkosivusto muun muassa neulojille ja virkkaajille. 

Sivuston mediasisällöstä löytyy myös ostettavia malleja. Sivusto toimii englannin kielellä. 

Voit liittyä sivustoon halutessani ilmaiseksi täällä

Kirjautuminen omilla tunnuksilla tapahtuu täältä.


Mukavaa aurinkoista helmikuun loppua kaikille teille!


keskiviikko 17. helmikuuta 2021

RIDDARI

Linkitetyn kuvan lähde: Et-lehti
Kuka olisi uskonut, että maailmanlaajuinen pandemia sai aikaan Suomessa jotakin positiivistakin. Ainakin se sai aikaan kovan villityksen neuloa aitoja islantilaisneuleita. Neulomisbuumi nytkähti eteenpäin isolla vaihteella. Jopa sillä seurauksella, että lankakauppojen hyllyt ja varastot huutavat tyhjyyttään.

On ollut ihanaa seurata kuinka moni on hurahtanut tähän neuloosiin mukaan. Eräskin perheenäiti on neulonut 24 neulepaitaa, kertoo Yle:n uutiset

Yle uutisoi myös, että "Kun yksi opettajanhuone hurahti neulomiseen, syntyi 44 islantilaisvillapaitaa". Vau, ihan huikeaa. Hyvä suomalaiset opet!


Kuva:
    Linkitetyn kuvan: Yle:n uutisetMinäkin päätin aloittaa. Halusin hankkia ensin kirjan, jossa olisi noita neulemalleja. Kivijalkojen kirjakaupoissa ei ollut enää yhtään kappaletta Islantilais neuleita-kirjaa, joten päätin tilata sen verkosta. Sepäs olikin työläs homma. Lukuun ottamatta Lankava Oy:n nettikauppaa kaikki myivät eioota.

                                                                 Linkitetyn kuvan lähde: Lankava.fi
                                                                            
                        
Sain muutamassa päivässä tuon Islantilaisia neuleita-kirjan. Se oli silloin verkkokaupan viimeinen kirja. Tutustuttuani kirjaan löysin heti ihastuksen RIDDARIN! Siis suomeksi Ritarin. Vau!😘

Päätin, että pohjaväriksi tulisi tummansininen (ehdoton lempivärini), muut värit olivat vielä tässä vaiheessa päättämättä. Olin kuullut, että aidot islantilaiset langat ovat "kortilla", joten päätin tilata sinistä, jotta pääsen alkuun. Selasin taas myöhään illalla verkkokauppoja läpi. Lopulta löysin Adlibriksen, jossa oli navy blue -väristä lankaa varastossa. Luotan tähän verkkokauppaan, sillä olen tilannut täältä useita kirjoja ja joka kerta homma on toiminut erinomaisesti. Tilasin sieltä 15 kerää lankaa Léttlopia. Ne tulivat kolmessa arkipäivässä ja lisäksi väliin mahtui myös viikonloppu. No, viiden päivän odottelun jälkeen en ollut päässyt vielä puuta pidemmälle valitessani kuvioon värejä. Löysin Facebookista Islantilaisneuleita-ryhmän, johon liityin. Pyysin julkaisussani kuvia tummansinisistä neuleista, jotta saisin inspiraatiotia kuviovärityskeen. Ihanat ihmiset ympäri Suomea tykittivät mitä hienompia kuvia jo tekemistään paidoista. Nyt minulla onkin sitten runsauden pula kuvion värityksen kanssa. 

Päätin, että kuvioon tulee vaalean beigen lisäksi valkoista ja punaista. Punaiset Léttlopit (100% aitoa islantilaista villaa) sain tilattua Pielisen Kalusteen verkkokaupasta. Tätä kauppaa voin suositella kaikille! Loistavan nopea postitus.

Listaan tähän linkkejä teille näiden paitojen neulonnasta kiinnostuneille:

Ja täällä muutamia klippejä:

Lankoja valitessa on hyvä huomioida allergisuus ja ihon herkkyys. Ystäväni kertoi, ettei voi enää neuloa Lopi-lankoja, koska kämmenet ja sormet eivät kestä. Langat ovat aavistuksen verran karkeita, mutta valmiin neuleen saa pehmeäksi liottamalla esim. etikassa tai ohjeen mukaan hiustenhoitoaineessa.Sormiin voi myös  käyttää kangaslaastaria suojaamaan sormen ihoa kudonnan aikana.En voi siis aloittaa vielä Ritari-paitani neulomista koska vielä kaksi väriä puuttuu. 
No, toivottavasti kesään mennessä saan langat. 
Jokos sinuun on tämä neuloosi iskenyt?


Mukavaa ja aurinkoista kevättä kaikille!ARABIAN vaakunakupit

Nämä keräilijän unelmat, saapuivat eilen ja ihmettelevät pöydällä vielä, mihin asettuisivat. Kun joka paikka tahtoo olla jo täynnä kaikkea kivaa.

Nämä vaakunakupit ovat melko erikoisia. Kolme näistä on varustettu Karjalan vaakunalla. lopuista kolmesta yksi on varustettu  Uudenmaan vaakunalla ja kaksi mokkakuppia Kanta-Hämeen vaakunoilla. 
ARABIA:n kruunuleimat löytyy kaikista osista.
Onko sinulla tietoa, mistä nämä kupit ovat lähtöisin? Siis onko näitä ollut avoimessa myynnissä vai ovatko olleet kenties vaikkapa edustuskuppeja?Karjalan vaakuna

"Karjalan vaakunan punaisessa kentässä on kultainen kruunu ja sen alapuolella kaksi esiin työntyvää, toisiaan vastaan iskevää käsivartta, joista vasen, haarniskoitu pitelee miekkaa ja oikea, rengaspanssarin peittämä paljaassa kädessä käyrää sapelia; kaikki hopeaa; paitsi aseiden kahvat ja haarniskan liitosvanteet kultaa.
 
Karjalan vaakuna tunnetaan vuodelta 1562, jolloin Suomen maakunnat saivat oman tunnuksen. Karjalan vaakunan kaksi käsivartta ilmensivät Karjalan rajamaakunta-asemaa. Vaakunasta tehtyjen selitysten mukaan kruunu kuvaa Karjalaa, josta länsi ja itä kiistelevät. Vastakkain olevat miekka ja sapeli kuvaavat länttä ja itää, kahta eri kulttuuripiiriä, joiden vaikutusalueella Karjala sijaitsee.
 
Karjalan vaakunasta tuli Pohjois-Karjalan maakuntavaakuna toisen maailman sodan jälkeen. Karjalan vaakuna on myös osana Etelä-Karjalan maakunnan vaakunaa."
Kuvassa näkyvät ilmeisesti 60-luvulla valmistetut sterlinghopeiset kullatut mokkalusikat (emaloidut koristeosat). Ne ovat leimojen perusteellakin Georg Jensenin tuotantoa. Minulle ne on tullut Sipoossa olleesta huutokaupasta 80-luvun loppupuolella.


Värillisten vaakunakoristeiden design: Olga Osolin 1950.


Kupin design:  Greta Lisa Jäderholm-Snellman vuonna1929.

LISÄTIETOA VAAKUNAKUPEISTA

Wsoy:n Helena Leppäsen & Katri Lehtolan kirjan Arabian kahvikupit 1916 -2016 mukaan: "Erityisen arvokkaan kokonaisuuden muodostavat Arabian vaakunakupit. Sarjaan kuuluvat sekä Suomen vaakunalla että kaikkien maakuntien vaakunoilla koristellut mokkakupit. Kokonaisuutta on myyty kuuden ja 12 kupin sarjoina kauniisti valmistetuissa lahjapakkauksissa. Kuppeja on vuoinut ostaa myös yksittäin. vaakunakoristeiset kupit ovat olleet tuotannossa vuosina 1953-1969. Mokkakupin malli on OC ja sen on suunnitellut Greta Lisa Jäderholm-Snellman vuonna1929. Värilliset vaakunakoristeet ovat Olga Osolin suunnittelemia ja vuodelta 1950. Kupit ovat valkoisia, sisältä kullattuja ja myös kupin korvassa ja lautasen reunassa on kultaus."

Lopuksi haluan kiittää Pipsaa kuppien perille saattamisesta. Nämä ovat ihanat. 
Nyt vaan opettelemaan Mokkakahveen keittoa. ;)