maanantai 23. heinäkuuta 2012

Mustikkapiirakka

Mustikat ovat kypsyneet ja niitä on metsät pullollaan.

...Wanhan ajan mustikkapiirakkaa...

Eila -täti teki tätä ihanaa maailman parasta mustikkapiirakkaa aina marja-aikaan  kesämökillä, kun olimme lapsia.  
 
 Wanhan ajan mustikkapiirakka
(uunipellillinen)

Pohjaan ja ristikkoon:
2½ dl maitoa
25 g hiivaa
½ tl suolaa
3/4 dl sokeria
2 tl kardemummaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
75 g voita

Mustikkatäyte:
1½ l mustikoita
2dl sokeria
3 rkl perunajauhoja

Voiteluun:
munaa
Ohje:
Pohjaan valmistetaan pullataikina, eli...
  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva.
  2. Lisää joukkoon kardemumma, sokeri, suola ja osa jauhoista ja vaivaa taikinaa jonkin aikaa.
  3. Lisää loput jauhoista ja pehmeä voi ja alusta taikina tasaiseksi.
  4. Ota taikinasta 3/4 ja kauli se jauhoja apuna käyttäen leivinpaperin päälle. Laita liinan alle kohoamaan.
  5. Laita uuni 200 asteeseen.
  6. Sekoita täytteen aineet keskenään. Survo osa mustikoista, jotta perunajauhot voivat hoitaa tehtävänsä!
  7. Kauli loput taikinasta ½ cm paksuksi levyksi ja leikkaa se n. 1½ cm levyisiksi suikaleiksi ja voitele samantien ne kananmunalla.
  8. Voitele pohjalevyn reunat kananmunalla tässä vaiheessa.
  9. Lisää marjaseos kohonneelle pohjalevylle ja asettele voidelluista suikaleista ristikko koko komeuden päälle.
  10. Laita uuniin ja kyttää, milloin piirakka on valmista. Leikkaa vasta jäähtyneenä, jos maltat.










Paista: 200asteessa noin 25 min.

...jo viisi ämpärillistä mustikoita tänä vuonna...


Leikkaa vasta jäähtyneenä, jos maltat. Nauti hyvässä seurassa tai yksinäs maidon tai kahvin kera.


- mustikka -
 

3 kommenttia:

  1. Voi hyvänen aika! Ihana piiras!
    Ehkä pitää mennä tuohon metsikköön kohta!

    VastaaPoista
  2. Maukkaan näköinen ja varmasti hyvänmakuinen piirakka! Meillä on mustikat vielä aivan vihreitä eikä niitä näytä kovin paljon tulevankaan tänä vuonna.

    VastaaPoista
  3. Sysmän seudulla
    Mustikat ovat kypsiä ja niitä on paljon😊

    VastaaPoista


Sinipellavainen kiittää kommentistasi jo etukäteen.