maanantai 31. lokakuuta 2011

Rieska




Tämä taivaallisen ihana rieska vie kielesi mennessään. Kokeile!




HERKKURIESKAA



Eila-tädin tapaan
1 pellillinen


2 dl riisiä
3 dl vettä
5 dl maitoa
2 kananmunaa
75 g voita
2 rkl vehnäjauhoja
1½ tl suolaa
3 dl kaurahiutaleita
1 prk kermaviiliä
Ohje:
  1. Laita uuni 200 asteeseen.
  2. Laita syvään uunipeltiin leivinpaperi.
  3. Keitä kasarissa vesi ja riisit, ota levyltä ja laita voi sekaan sulamaan.
  4. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään kulhossa.
  5. Lisää maito, kermaviili ja kananmunat ja sekoita hyvin puuhaarukalla.
  6. Lisää joukkoon keitetyt riisit. Sekoita tasaiseksi ja kaada pellille.
  7. Paista n. 30 min., kauniin väriseksi.
  8. Jos haluat ohuen rieskan, laita paista pellillä yksi annos taikinaa. Halutessasi paksumman rieskan, laita rieskaan kaksi annosta taikinaa.
Karjalaisen kulttuuriperinteen mukaan rieskojen kanssa on tarjolla munavoita!




MUNAVOI



5 kananmunaa
50-70 g voita


Keitä kananmunat koviksi, jäähdytä ja kuori.
Hienonna munat esim. haarukkaa apuna käyttäen.
Sekoita  joukkoon huoneenlämpöinen voi.







 
 - mustikka -

Pitsiliinoja pellavalla


Silittäjällä oli kuvauspäivänä vapaapäivä! 

Ota pienet pisiliinat käyttöön tuunaamalla niistä iso pöytäliina!


Crystal-isoäidinneliö


Ostin  Novitan Crystal-lankaa, josta aloin virkata  isoäidinneliötä. Kuvassa yksi keristä tehtynä.

Lanka on paksua, joten virkkaaminen on nopeaa.
Viikon aikana sain virkattua neliöön kahdeksan kerää. Langat loppuivat, joten työ on kesken. Enkä edes vielä tiedä, mitä tästä tulee.
Lisää näistä Novitan langoista blogissamme tässä linkissä.



-mustikka-


sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Petite fleur-poppana


Tämän liinan olen suunitellut alla olevaan  astiaston kuvioon sopivaksi.
Olen käyttänyt samoja värisävyjä kuin kukissa.
Loimena musta kalalanka ja sidoksena ruusukas.




-vadelma-

torstai 27. lokakuuta 2011

Tuunaa Ylioppilaslakki-pikkuleivät




Tarvikeet:

Valmiiksi tehtyja (hillo)pikkuleipiä
Tummaa suklaata,
Brunberg kuivuu huoneen lämmössä
Kullan värisiä sokerihelmiä




1. Sulata suklaa vesihauteessa.
Siis tarvitset kaksi kattilaa päällekkäin, uloimpaan laitetaan vettä ja pienmpi kattila laitetaan kellumaan veden päälle. Pienempään laitetaan suklaata.

2. Kuumenna vesi kiehuvaksi.
VARO, ettei vettä  mene suklaan joukkoon tippaakaan.

3. Kun suklaa on sulanut, ala dipata pikkuleipien kärkiä suklaaseen.

4. Laita pikkuleivät jähmettymään leivinpaperin pälle.

5. Laita ennen suklaan jäähtymistä lyyraksi kultainen sokerihelmi.




Helpot ja nopeasti valmistettavat
tuunatut Ylioppilaslakki-pikkuleivät.


Anna suklaan jämähtää rauhassa yön yli,
kuitenkin niin etteivät pikkuleivät ehdi kuivua ennen tarjoilua. Minävalmistin lakit vasta tarjoilua edeltävänä päivänä.



-mustikka-

tiistai 25. lokakuuta 2011

Lumihiutaleet



Lumihiutale -lapaset

...on tehty tuunaamalla...

...vanhat lapaset ohuella pitsillä.

...ihanaa pitsiä kirpparilta...




Peukalossa on pieni lumihiutale.



-mustikka-

maanantai 24. lokakuuta 2011

Kirjojen ystävälle!

Lukutoukka on oikein hyvä pieni lahja kirjojen ystävälle.

Toukka on helppo tehdä erikokoisista huopapalloista. 
Mukaan olen neulahuovuttanut kukkasen, jota kohti toukka kiipeää.


Toukka ja kukka on sidottu yhteen nauhalla.
-puolukka-


sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Tuttu poika viheltää

Kuvassa Puro-langoista virkattu peitto, **linkki tässä**.


Kirkkaista puroista ne sameatkin virrat alkavat,
tämäkin meidän rakkaus:
niin raikas ja kimaltava alussa,
niin vuolas ja väkevä nyt, tumma ja kutsuva,
vastustamaton.
Jos mutainen, niin kultaa ja helmiä kasvaa muta,
jos väliin kitkeräkin, niin mereen asti laimentumaton.


Kai Nieminen




-mustikka-

lauantai 22. lokakuuta 2011

Karpalosuklaamoussekakku

Täydellistä!

Savon karpaloista suklaamoussekakkua Sinipellavaisen tapaan.




Tarvikkeet:


Pohjaan:
12 Digestive keksejä
n. 50 g voita


Täyte:
½ l kuohukemaa
n. 1dl maitorahka
100 g tummaa suklaata
3 dl karpaloita tai puolukoita
1 dl sokeria
4 liivatelehteä




Valmistus:


Laita irtopohjavuoan pohjalle paperi.
Murskaa keksit ja lisää voisula, sekoita ja lisää seos irtopohjavuokaan. Tasoita ja laita kylmään.

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.
Vatkaa kermavaahto.
Keitä marjat ja sokeri.
Lisää hieman jäähtyneeseen seokseen liivatelehdet (purista niistä vedet pois).
Tässä vaiheessa sekoitin koko seoksen sauvasekoittimella.
Lisää seos kermavaahtoon sähkövatkaimella vatkaten.
Ota täytteestä kolmasosa toiseen astiaan.
Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa, jäähdytä hieman ennen kuin lisäät sen em. täytteeseen sähkövatkainta apuna käyttäen.
Lisää suklaamoussekarpalotäyte pohjan päälle, tasoita huolellisesti. Levitä varoen Karpalomousse kakun päälle. Laita kelmu päälle ja vie kylmään. Hyytyminen vaatii useita tunteja, mieluiten seuraavaan päivään.




-mustikka-

Ripsiliina


Kuteena luonnonvalkoinen moppilanka sekä ohut puuvillalanka.
Loimessa oli sinisen sävyjä ja vaaleanpunaista ja sen vuoksi oli mahdollista tehdä erilaisia kuvioita liinaan.
Olen kutonut tämän liinan ollessani 10-vuotias.
Kutominen oli helppoa ja kivaa.


-vadelma-

perjantai 21. lokakuuta 2011

Suppilovahveroita

 Suppilovahveroita voi löytää vielä näin loppusyksystä, aina lumen tuloon saakka.


Päätin säilöä suppikset kuivattamalla, koska pakastimessa ei ollut enää tilaa.


Levitä suppilovahverot uunin pellille ja laita ne uuniin 50 - 60 asteeseen, jätä uuninluukku vähän raolleen.


 Ja tältä ne näyttävät kuivatuksen jälkeen.

-puolukka-

torstai 20. lokakuuta 2011

Cranberries

Savon soilla karpalot ovat jo kypsyneet! Sunnuntaina iltapäivällä kävimme karpalossa. Näin matka suolle alkoi...




 ...ensin rämmitiin metsässä polkua pitkin suon reunaan ja jatketiin matkaa.




Tästä löytyivat ensimmäiset karpalot, mutta matka jatkui vielä...




 ...eteenpäin...




...kunnes olimme perillä isolla upottavalla suolla. 

Saimme karpaloita ämpärillisen.


Karpalothan poimitaan käsin sammaleen seasta.
Joo, sain kyllä myöhemmin kuulla, että olin kerännyt rahkakarpaloita. Karpaloideni seassa oli melko paljon rahkasammalta.


Suolla oli todella kylmää. Sormet olivat jäässä puhumattakaan jaloista, vaikka kumppareissa oli paksut villasukat.




-mustikka-




Revontuli-nunohuivi





Huivi silkistä, helmistä ja villasta nunottamalla

Tarvikkeet
(osan tarvikkeista hankin käsityömessuilta)
punasävyistä värjättyä esihuopaa
värjättyä silkkisifonkia
punaisia makeanvedenhelmiä
kimallekuitua
mulperinsilkkihahtuvaa
merinovillaa
villalankaa
kangaspaloja


Leikkasin esihuovasta epäsäännöllisen muotoisen suikaleen. Huopapalan täytyy olla reilusti suurempi, koska se kutistuu huovuttaessa.
Laitoin kuplamuovia pöydälle (kuplat ylöspäin) ja sen päälle esihuovan.
Asettelin rubiininpunaisia helmiä, kangaspaloja, merinovillaa ja kimallekuitua esihuovan päälle. Punaista mulperinsilkkikuitua kiedoin villalangan ympärille ja tein vielä sillä kiemuroita huivin päälle.
Lopuksi laitoin punaisen silkin päällimmäiseksi.
Suihkutin päälle lämmintä Marseille-saippualiuosta ja viimeiseksi vielä kuplamuovia (kuplat silkkiin päin).
Rullasin huivin muoveineen ja laitoin naruilla muutamasta kohdasta sen kiinni ja työnsin pyykkikoneeseen 60 asteeseen, lisäksi heitin koneeseen pienen palan Marceille-saippuaa.
Huovutettaessa huivi laski tosi paljon väriä ja saippuaakin meni niin reilusti, että kylppärissä koettiin kauhun hetkiä, nimittäin pesukoneesta tuli järkyttävä määrä punaista saippuavaahtoa pesun aikana. Huh!
Kuplamuoviin on hyvä tehdä useita pieniä reikiä, jotta pesuaine ja lämmin vesi pääsee huovuttamaan huivin.
Lopuksi muotoilin huivia leikkaamalla ja viimeistelin käsinhuovuttamalla.



-mustikka-

tiistai 18. lokakuuta 2011

Ampiainen-kirjanmerkki




Amppari-kirjanmerkki huovuttamalla


...zzz mitenhän pääsisin tekemään tuosta kukasta selvää....
 



...a match made in heaven...





Kukka on huovutettu märkähuovuttamalla ympyrän muotoiseksi noin 1 cm paksuiseksi levyksi, jota on muokattu neulan ja langan kanssa kukan muotoiseksi.
Ampiaisen huovuttamisesta ohje
Lopuksi koristelin sitä helmin.
Pujotin parsinneulaa apuna käyttäen organzanauhaa Ampparin ja kukan väliin.


-mustikka-


Nocturne


Ruislinnun laulu korvissani,
tähkäpäiden päällä täysikuu;
kesä-yön onni omanani,
kaskisavuun laaksot verhouu.
En ma iloitse, en sure, en huokaa;
mutta metsän tummuus mulle tuokaa,
puunto pilven, johon päivä hukkuu,
siinto vaaran tuulisen, mi nukkuu,
tuoksut vanamon ja varjot veen;
niistä sydämeni laulun teen.

Sulle laulan, neiti kesäheinä,
sydämeni suuri hiljaisuus,
uskontoni, soipa säveleinä,
tammenlehvä-seppel vehryt, uus.
En ma enää aja virvatulta
onpa kädessäni onnen kulta;
pienentyy mun ympärillä elon piiri;
aika seisoo, nukkuu tuuliviiri;
edessäni hämäräinen tie
tuntemattomahan tupaan vie.


Eino Leino



-mustikka-

maanantai 17. lokakuuta 2011

Lehtirieska


 


Tätä Kaalinlehtirieskaa sain lapsena kylässä käydessäni.
Resepti oli käsinkirjoitettu, eikä se alkuperästä ole tietoa!



Rieska valmistetaan kaalinlehtien päälle.
Tarjotaan lämmpimänä voin ja esim. tomattien kera.

Isoja kaurahiutleita

Tästä alkaa yksinkertaisen taikinan valmistaminen.

 Tarvikkeet uuninpellilliseen:

Iso kaalinkerä
½ l isoja kaurahiutaleita
5 dl ohrajauhoja (minä laita i 1 dl ohrajauhoja ja 4 dl hiivaleipäjauhoja)
1 l piimää tai kermaviiliä
200g voisulaa
2-4 tl suolaa


Laita uuninpellille leivinpaperin päälle reilu kerros puhtaita kaalinlehtiä, joiden päälle voit ripotella suolaa.
Jos kaalinledet ovat kuperia, voit tehdä niihn viiltoja.
Laita uuni lämpiämään.
Sekoita kuivat aineet piimään ja lisää lopuksi voisula ja suolaa maun mukaan.
Sekoita, ja kaada rieskataikina kaalinlehtien päälle.

Paista 250-225 asteessa 
n.½ tuntia, tai kunnes kauniin ruskea.
Paistoaika riippuu uunin teosta.

-mustikka-


sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Sininen sydän



Huopasydän on valmistettu huovuttamalla.




Tarvikkeet:
Pala vaahtomuovia
Marceille-saippuaa
Huovutusvillaa (karstavillaa tai merinovillaa)
Sukkahousut
Vettä


Näin huovutat sydämen!


 
  1. Leikkaa vaahtomuovista sydämen mallinen kappale. Vuoraa se peittävästi villalla niin, että vaahtomuovia ei näy villakerroksen alta.
  2. Laita huopasydän sukkahousun teräosan sisään, katso kuva.
  3. Kastele lämpimällä vedellä, hiero siihen Marceille-saippuaa ja hiero sydäntä eli huovuta! Huovuta niin kauan, kunnes villakuituja alkaa tulla sukan läpi.
  4. Ota pois sukasta ja jatka sen muotoilemista huovuttamalla sydämen muotoiseksi, kastele välillä kuumassa vedessä ja lisää tarvittaessa saippuaa. Huopuessaan sydän pienenee.
  5. Huuhtele lopuksi sydämmestäsi saippuat pois vuoroin kylmällä ja kuumalla vedellä. Kylmä vesi viimeisenä.


-mustikka-


lauantai 15. lokakuuta 2011

Suomen ennätyksiä 2011 ja Sinipellavaisella yli 10 000 selaajan raja rikki!


Lähikaupan vihannesosaston lattialle oli ilmestynyt kurpitsa, jolla on painoa 310 kg.
Kysessä on
Suomen ennätyksen 2011 voittanut kurpitsa.


Saanko esitellä,
Suomen ennätyksen 2011 voittaneet 
lanttu, punajuuri ja kyssäkaali.


Voittajien hienot pokaalitkin olivat nähtävillä.

Tässä SE on 310 kg!



Toukokuun 2011 lopussa avattu blogimme on saannut  runsaasti lukijoita ja kiinnostusta.
Tähän mennessä yli 10 000 selaajaa!

Kiitos!
Thank you!
Tack!
Danke schön!
Grazie!
Merci!
...
 kaikille lukijoillemme!



-mustikka, puolukka, vadelma-