tiistai 30. elokuuta 2011

Maailmanennätyspeitto


 Hyväntekeväisyyspeittoja isoäidinneliöistä.



Kuvan peitto on minun tekemä.



Peittoja voi vielä tehdä vajaan kuukauden ajan.

Kun tilkkupeittosi on valmis hyväntekeväisyyteen ja maailmanennätystempaukseen, vie se lähimpään Matkahuollon toimipaikkaan. Voit viedä tilkkupeitot 1.4.–23.9. Matkahuollon toimipaikkoihin ympäri Suomen. Matkahuolto kuljettaa tilkkupeitot veloituksetta syksyllä järjestettävään maailmanennätystempaukseen.


Kirjoita pakettiin:

  • lähettäjän tiedot 
  • tempauksen tunnussana:   Maailman suurin tilkkupeitto


Kuvissa opettajien virkkaamia hyväntekeväisyyspeittoja.



Näitä peittoja olemme töissä ja kotona virkanneet.




Viisi peitoista oli "laputuksessa" eivätkä päässeet sen vuoksi käsityönopettajan ottamiin kuviin.



















Lisätietoja Maailmanennätyspeitosta ja
sen valmistamisesta esim. Martoilta ja täältä.






maanantai 29. elokuuta 2011

Punaherukka






"Eikö ole onnellista elää
tässä maailmassa,
tarkastella kukkaa, vaeltavaa pilveä,
kuunnella lintua tai korren
kuiskettä viljapellossa,
ihailla kaiken luodun muotoa,
kasvua ja kukoistusta ja sen
salaista hengitystä"

Ernst von Bergmann


sunnuntai 28. elokuuta 2011

Ampiaisista...



Tervetuloa-kyltti

tarvikkeet:
  • 40 cm pitkä pätkä esim. vanhaa heinäseivästä puolitettuna
  • pätkä esim sisalnarua, josta kyltti laitetaan roikkumaan.
  • pora
  • tussi
  • liimaa esim. Erikeeper tai kuumaliimapyssy










Ohje:
Sahaa puu oikean malliseksi ja poraa päihin reiät ripustusnarua varten.
Kirjoita kylttiin teksti.
Liimaa ötökät kiinni.
Kiinnitä naru.


sisarukset



toinen sisarusparvi...

zzzzzzzzzzzzzzz...


lauantai 27. elokuuta 2011

Herukkapiirakka



Tässä ihanan raikkaan herukkapiirakan ohje:



Pohjaan:

75 g voita
1 dl sokeria
1 muna
n. 1 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2 rkl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta


Täyte:

1 prk kermaviiliä
1 muna
1 rkl perunajauhoja
3-4 rkl sokeria tai maun mukaan
n. 4 dl punaherukoita tai muita marjoja


Ohje:

  1. Vaahdota voi ja sokeri.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan.
  3. levitä taikina piirakkavuoan pohjalle.
Valmista täyte:
  1. Sekoita keskenään kaikki muut paitsi marjat.
  2. Kaada yli puolet marjoista pohjan päälle. Levitä sitten täyte marjojen päälle.
  3. Lopuksi koristele pinta lopuilla marjoilla.










Paista ½ tuntia 225 asteessa. 








-Blueberry-


perjantai 26. elokuuta 2011

Petite fleur gâteau


Tämä herkullinen Pikku kukka-kakku on erilainen kuin tavalliset kuivakakut!


Ohje:

3 munaa
3 dl sokeria
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl vettä
75 g voita
2 rkl hyvää appelsiinimarmeladia
pienen sitruunan kuori raastettuna
1-2 rkl  Petite fleur-sokeria, 
mihin OHJE TÄÄLLÄ!

Vuoan vetoisuus vähintään 2,0 l
(kuvan kakku paistettu 2,4 l:n vuoassa)


  1. Laita uuni kuumenemaan.
  2. Voitele 2,4 litran vuoka ja korppujauhota.
  3. Vaahdota sokeri ja munat hyvin.
  4. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet,  taikinan joukkoon.
  5. Keitä vesi, ota pois levyltä ja sulata siihen voi ja kaada (heti) kuumana taikinaan, käytä sekoittaessasi sähkövatkainta apunasi. Taikinan kuuluu olla löysää!
  6. Lisää lopuksi petite fleur-sokeri, sitruunan kuori ja marmeladi. Sekoita hyvin!
  7. Kaada vuokaan ja paista 175 asteessa 40-45 min.


 KAKKUA VOI TARJOTA HETI JÄÄHTYMISEN JÄLKEEN!



torstai 25. elokuuta 2011

Kurkkupikkelssi




  


Anna-Liisan Kurkkupikkelssi


Nämä on alakerran mummon reseptillä valmistettuja. 
Yhdestä annoksesta sain kolme purkkia.
Kurkut ovat todella ihanan rapeit ja makeita.
 Kaupasta ei sitten todellakaan saa näin hyviä, joten tätä reseptiä kannattaa kokeilla!


...avamaankurkut ovat nyt parhaimmillaan...

Tarvikkeet:
2 kg avomaankurkkuja
400 g sipulia
hienonnettua dilliä


Liemi:


2 dl vettä
3 dl etikkaa
4 dl sokeria
2 rkl Saarioisen kurkusäilötettä

...tämä on sitten parasta...





Ohje:

  • Kurkut huuhdellaan kylmällä vedellä huolellisesti ja leikataan tikuiksi pituussuunnassa.
  • Keitä liemen aineita ja sipulia  n. 1½ tuntia ja sihtaa lopuksi liemi tyhjään kattilaan. 
  • Laita kurkut sekaan ja kääntele niitä varovasti niin, että kurkkujen kuoren väri muuttuu.
  • Muista lisätä dillit!
  • Nosta reikäkauhalla purkkeihin ja keitä loppuliemi uudestaan ja kaada kurkkujen päälle.
  • Kannet purkkeihin ja jäähdytä ne.
  • Säilytä kylmässä!



Purkkien kannet voi somistaa kankaan palalla tai servietillä.


Kiinnitin servietit pellavanarulla.


keskiviikko 24. elokuuta 2011

Omenat






OMENA

"Ja sitten omenapuu,
sen hedelmiä kutsumme
paratiisiomenoiksi.
Se on nuori puu, kantaa
ensikertoja hedelmää.
Lajike on meille tuntematon,
hedelmät pieniä kuin luumut
ja pinnasta siemenkodan
syvimpään sopukkaan
tulipunaisia.
Happamia kuin karpalot,
mutta erinomaisia hillottuna.
Koko puu punaisenaan,
täpötäynnä,
pakahtumaisillaan,
oksat riipuksissa lumen,
vihreiden lehtien
ja hedelmien painosta."

- Sakari Räsänen -







tiistai 23. elokuuta 2011

Äidin kaalilaatikko




Tässä helppotekoisen kaalilaatikon ohje, joka on taatusti hyvää ja terveellistä.

Tarvikkeet:
(iso uunivuoallinen)


reilu 2kg kaalia
sipuli
n. 1 dl puuroriisiä
n.½ kg jauhelihaa
1 lihaliemikuutio
siirappia
½ tl pippuria
suolaa
vettä
korppujauhoja
voinokareita pinnalle




Maailman parasta kaalilaatikkoa,
eli savolaisittain kuoalluatikkoo.


Ohje:
  1. Keitä riisiä ja lihaliemikuutio muutamassa dl:ssa vettä niin, että riisit imevät kaiken veden.
  2. Kuullota sipuli.
  3. Paista jauheliha ja lisää siihen pippuria.
  4. Poista kaalista huonot lehdet, pese, puolita ja ota kanta pois ja lopulta viipaloi se.
  5. Ota iso kattila, laita levylle ja lisää kaalit ja pohjalle ihan vähän vettä ja päällimmäiseksi hieman suolaa ja laita kansi päälle. Levy saa olla todella kuuma. Kääntele kaaleja usein, että eivät pala. Osan kaaleista pitäisi hieman saada väriä itseensä. 


*Lopuksi kootaan laatikon ainekset isossa astiassa. Sipuli, riisit, n. 2-3 rkl tai maun mukaan tummaa siirappia, kaalit ja jauheliha sekoitetaan siis keskenään.
Laita seos voideltuun vuokaan. Päälle korppujauhoja ja voinokareita!
Paistetaan uunissa 200 asteessa niin kauan, että pinnassa on väriä, sitten lasketaan uunin lämpö 175 asteeseen.

(Pidin laatikkoa 1h uunissa, mutta aika riippuu uunista ja vuoan koosta.)







maanantai 22. elokuuta 2011

Cath Kidston, SEW!



OMPELE!


Inspiraation saa jo katsellessa kauniita värikuvia.

Voit tutustua kirjan tekijän sivuihin täällä

 
Cathin kirja SEW! (OMPELE!) on täynnä ihania ohjeita erilaisiin käsitöihin.
Kirja on englanninkielinen.

Etukannen sivutasku paketteineen.


Kirjan etukannen taskusta löytyi tämä pussi, jossa tarvikkeet valmiiksi leikattuun Ruusu-laukkuun.





sunnuntai 21. elokuuta 2011

Pinkki Juhannusruusu-matto virkaten


Juhannusruusu-matto

Ohje TÄÄLLÄ.

Tämä matto on tehty virkkaamalla pylväitä, ketjusilmukoita, kiinteitäsilmukoita ja piilosilmukoita.








Matto valmistui neljässä päivässä.

Ohje on täältä.



Kuteena äidin leikkaamaa pinkkiä trikoota, koska Lilli-putkikuteen värikartasta ei löytynyt tätä väriä.


Matto on halkaisijaltaan 130 cm, tein siis tämän suurempana kuin ohjeen matto.









perjantai 19. elokuuta 2011

Arabian "irtopää" kissa-maitokannu


Arabia "Irtopää-kissa"-kannu, 2 ltr,
valmistettu: 1964-69

Raija Uosikkisen puhalluskoriste Franckin KL-mallin kaatimiin.


 Näitä on valmistettu 4 eri värisenä: 
keltainen 1l, vihreä 1,5l, sininen 2l ja oranssi 3l.



Arabian eläinkannuista lisää taallä!



Kissakannu liittyi kokoelmiini tällä viikolla ja on aivan ihana!
Tämä ei ole myytävänä!





Kesäkurpitsasalaatti


Anna-Liisan kesäkurpitsasalaatti on todella herkullista.

Yhdestä annoksesta sain ylläolevat purkilliset.




Tarvikkeet:



Valitse mielellään pienehköjä kesäkurpitsoja,
joissa ei ole paljon siemeniä
tai poista ne ennen kuutiointia.


2 kg kesäkurpitsaa

Liemeen:

3 dl etikkaa
3 dl sokeria
2 dl vettä
2 rkl Saarioisen kurkunsäilötettä
20 kokonaista neilikkaa
3 rkl tummaa siirappia
( Siirappi antaa kesäkurpitsoille ihanan keltaisen värin!)

Saarioisen kurkkusäilöte



Kuori kesäkurpitsat kuorimaveitsellä.




Ohje:


  • Sekoita liemen aineet kattilassa ja keitä puolisen tuntia.
  • Kuori kesäkurpitsat ja leikkaa kuutioiksi ja laita toiseen tyhjään kattilaan.
  • Kun liemi on kiehunut ½ tuntia siivilöi se kaataessasi liemen kurpitsojen päälle.
  • Anna kiehua hiljalleen, kunnes kurpitsat alkavat olla läpikuultavia.
  • Purkita reikäkauhaa apuna käyttäen ja kaada lopuksi uudelleen kiehautettu loppuliemi päälle.
  • Kannet purkkeihin nopeasti! Jäähdytä ennen kylmään viemistä.
  • Säilytetään kylmässä.



Anna-Liisa, 83-vuotias karjalaismummo,  on vuosien varrella kehittänyt tämän reseptin.





keskiviikko 17. elokuuta 2011

Petite fleur-sokeria


PETITE FLEUR-sokeria



PETITE FLEUR-sokerin valmistaminen on helppoa.

Kuivata ensin:
Maitohorsman kukkia
(Maitohorsman kukat muuttuvat kuivattaessa kauniin sinisiksi) 
Kehäkukan terälehtiä


Kaikki tarvikkeet ovat siis kuivattuja:
1 rkl Maitohorsman kukkia 
1 rkl Kehäkukan terälehtiä
2 pss Korianteri, kokonaisia
2 pss Fenkoli, kokonaisia
2 pss Anis, kokonaisia
10 rkl Ruokosokeria

Tarvitset myös lasipurkin, jossa on tiivis kansi.

Sekoita kaikki ainekset ja purkita. Tätä maustesokeria voit käyttää leivonnaisten mausteena.
Käytän tätä kakkumausteena.

PETITE FLEUR-kakun resepti tulossa myöhemmin.